Slutsatsen man kan dra para ar framforallt att unga alltmer anvander mobil-appar i sitt spaning efter karlek. I aldersgruppen 15-34 ar ar det drygt en tredjedel som dejtar med olika onlinetjanster. Tinder ar i den aldersgruppen den forharskande appen; nast mest anvand ar Tinders motstandare Badoo.
Laka 19 procent, namligen varje femte svensk, i aldersgruppen 15 till 34 ar inneha nagon stig anvant dejtingappen Tinder. Bland dessa yngre svenskar ar de ovriga tjanster som tycks besta populara Badoo (10 procent) och Happy Pancake (9 procent).
I aldersgrupper fran 35 ar och uppat anvands samt internet i karleksjakten, men arme ar det fortfarande de nagot aldre dejtingstjansterna Match och Motesplatsen som dominerar anvandandet.
Sammanlagt bland svenskarna sager sig dubbelt sa otaliga kvinnor som man forbruka Tinder, enligt Sifo-undersokningen. Om detta ar verkligt kondition eller ett resultat av hur arliga losning olika grupper ger pa den arme fragan ar forstas osakert. Bland unga hanar dominerar enligt Sifo-undersokningen Tinders konkurrent Badoo.
Olika metoder att ”matcha” sann personer
Tidigare undersokningar fran RFSU har visat att i princip halften av vuxna svenskar (48 procent) uppger att de har anvant internet kungen annorlunda vis i karleksjakten. Men enar raknas dessutom annat an foradla dejtingtjanster in.
De annorlunda tjansterna varierar dock en oskadd segment i sporja om hur de parar ihop personer med varandra. Flera av de nyare dejting-apparna, som Tinder och Badoo utgar fran gemensamma intressen och vanner gallande Facebook, samt geografisk omgivning.
De traditionellt storsta tjansterna daremot utgar fran ett slags personlighetsanalys. Den arme bygger i sin svang kungen forskning om vilka typer fran personligheter som brukar ga forbund bra, och en ansedd relationsforskare som ocksa agerat konsult at en stor dejtingtjanst ar Helen Fisher.
Hormonstyrda personlighetstyper
Hon anser att hur vi reagerar gallande vissa hormoner i kroppen, bland annat lyckohormonet serotonin och beloningshormonet dopamin. Pro flertal galler att likadan personligheter ar det som fungerar, enligt Helen Fishers forskning.
– Det inneha visat sig att personer som ar enormt beroende fran dopaminkickar kan anses hysa en speciell personlighet, som sjalv kallar utforskare. De dras naturligt till andra utforskare. Personer som daremot ar himla styrda av serotonin kallar jag pro byggare. De tenderar att besta typ traditionella och tycker om andra som har synonym personlighet, havdar Helen Fisher.
”Motsatser attraherar enkom vissa”
Pro vissa personligheter galler det alltsa att vara oforandrad enligt hennes teori. Men pro andra personligheter havdar Helen Fisher att motsatserna attraherar varandra. Det galler personer som hon menar ar mer styrda fran hormonerna testosteron och ostrogen.
– I de andra par personligheterna sa ar det deras motsatta position som attraherar. De testosteronstyrda som ar analytiska och logiska typer soker sig till ostrogenstyrda som ar empatiska, kanslosamma och socialt kompetenta, havdar Helen Fisher.
”Ovetenskapliga personlighetstester”
Helen Fisher ar dock ej en helt opartisk forskare utan ocksa radgivare at en av varldens storsta dejtingtjanster Match. Och hennes teorier om vilka personligheter som passar ihop ifragasatts genast av andra forskare, som anser att testerna bygger pa en helt ovetenskaplig huvudsak.
– Det finns en segment av forskarvarlden som inte sjalva har ekonomiska intressen i det arme, och inom den har opartiska forskarvarlden rader ett typ spritt samstammighet att personlighetstesterna inte kan klara med det dar som de pastar. Ifall de arme dejtingsajterna kunde presentera upp en enda vetenskaplig granskning som visade att dejtingsajter med personlighetstester minsann kunde skapa lyckliga par, och inte enkom ringa ihop en forsta dejt, i sa fall skulle sjalv ta tillbaka uppsyn anmarkning, anser Eli Finkel, professor i socialpsykologi.
Trots kritiken sa ar de dejtingtjanster som anvander sana arme personlighetstester fortfarande himla populara, bade i Sverige och i ovriga varlden. De dominerar enligt den nya Sifo-undersokningen bland dejtingtjansterna som anvands av folk fran 35 ar och uppat.
Nya mobilappar som Tinder och Badoo har daremot helt skippat de tidskravande personlighetstesterna. Anvandarna far allena betygsatta vilka profiltexter och bilder som gor att de vill forsoka skapa en matchning med en tankbar dejt.
Mer om forskningen kring dejtingtjanster, och forskarnas egna proposition till en succeartad dejting: Vetenskapens varld 5 september i SVT2 och SVT Play